Merkel: Putinova ideja? Interesantno…

0
206

Mirovnjaci UN treba da imaju pristup čitavoj teritoriji Donbasa, njihovo raspoređivanje je interesantna ideja, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Mirovnjaci UN, prema rečima šefice Vlade Nemačke, “treba da imaju pristup čitavoj teritoriji na kojoj se nalazi OEBS, tj. pristup čitavoj Donjeckoj i Luganskoj oblasti“.

Merkelova je inicijativu Rusije za uvođenje misije UN u intervjuu za Funke, koji prenosi Sputnjik, nazvala “interesantnom“.

“U tom pravcu i dalje treba raditi, ali je to mali napredak koji ne daje povoda za slabljenje sankcija“, dodala je ona, podsetivši da je ranije o tome razgovarala sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Telefonski razgovor lidera Rusije i Nemačke održan je 11. septembra i tada je Putin, kako je saopštila pres-služba Kremlja, izrazio spremnost da bude dopunjen ruski predlog o tome kakvu funkciju treba da ima misija UN.

Kako je objasnila administracija predsednika, radi se promeni ruskog predloga, koja predviđa da mirovnjaci mogu da brinu o bezbednosti posmatrača OEBS ne samo na liniji razdvajanja, već i u drugim mestima, gde ih pošalju.

Zvanični predstavnik Nemačke Vlade Štefan Zajbert je naveo da Merkelova smatra da mandat mirovnih snaga koji predlaže Moskva treba promeniti.

sputniknews.com