Francuski umetnik Žilijen de Kazabjanka obučavao mlade Novosađane

0
146
Foto: Galerija Matice srpske

Radionica izrade murala završena je juče u Galeriji Matice srpske, a mlade Novosađane je s uličnom umetnošću prethodnih nekoliko dana upoznavao francusko-korzikanski vizuelni umetnik Žilijen de Kazabjanka.

On je, osim toga što je ulepšao grad izradivši mural s motivom slike Stevana Aleksića „Anđeo mira 1”, spojio studente i srednjoškolce s umetničkim kolekcijama Galerije.

Radionice su bile podeljene u dva dela, te je 11 učesnika najpre razgledalo umetnička dela u Galeriji Matice srpske i kroz razgovor s Kazabjankom odabralo ona koja bi izradili kao murale. Drugi deo radionica bio je posvećen postavljanju prethodno izrađenih murala. Učesnici su najpre isecali likove s papira i pripremali ih za lepljenje, a potom odabrali lokacije i postavljali ih po gradu.

Foto: Galerija Matice srpske

„Često se dešava da ljudi koji žive u određenom gradu nisu posetili svoj muzej ili ne nalaze nekakvu vezu s njim pa je u tom smislu Kazabjanka odlučio da spoji učesnike radionice s njim, odnosno da u ovom slučaju uvede u muzej naše srednjoškolce, koji tu sigurno retko dolaze“, kazala je muzejska edukatorka Jelena Ognjanović, dodajući da je francusko-korzikanski umetnik na taj način pokušao da otvori oči mladima, ali i da smesti dela u neku drugu sredinu i „oslobodi” ih prostora muzeja, a time ih približi svim Novosađanima.

„Želeo je da na drugačiji način predstavi umetnička dela, i to ne na način na koji ih muzeji inače predstavljaju. Ideja mu je bila da nauči mlade da posmatraju umetnička dela iz svoje perspektive.“

Više od 20 murala ulepšalo je različite delove grada pa su tako najpre novi izgled dobili napušteni objekti u ulicama Jovana Subotića i Nikole Pašića. Osim na tim lokacijama, murali mladih Novosađana postavljeni su na zidu u Nikolajevskoj porti, na fasadi Francuskog instituta Srbije, kao i na drugim lokacijama u Novom Sadu i Petrovaradinu.

Studentkinja Sara Maleš kazala je da je ideja da se dela koja se nalaze u lokalnoj galeriji prenesu na ulice sjajna jer, kako kaže, većina Novosađana nikada nije ni bila u Galeriji, niti je upoznata s tim koja su sve dela tu izložena.

 

Foto: Galerija Matice srpske

„Odabrala sam „Nadurenu devojčicu” Uroša Predića i mural s tim delom sam zalepila u dvorištu „Svetine” gimnazije u koju sam išla“, kazala je Sara Maleš, dodajući da je naučila da je lako stvoriti umetnost ni iz čega i da za nju ne treba mnogo materijala.

 

Srednjoškolka Darija Sabadoš priznaje da se i privatno bavi umetnošću te da joj je dosadilo da gleda vandale koji uništavaju zgrade u gradu.

„Zahvaljujući ovim muralima, mi možemo da „vandališemo” na kreativan način“, rekla je naša sagovornica, objašnjavajući da je mnogo toga uspela da nauči od umetnika.

„Iako nikad nisam pravila kolaž na zidu, bilo mi je zanimljivo to da tamo vidim nešto što nisu navijačke ili političke poruke.“

Kako smo saznali, prolaznici su veoma pozitivno reagovali na osveženja na zidovima napuštenih objekata, pozdravljajući ideju tog projekta. Muzejska edukatorka Jelena Ognjenović kazala je da Novi Sad ima veliki potencijal da postane grad murala, što bi doprinelo da izgleda još lepše i kulturnije.

Radionice su organizovane u okviru „Outings Project”, koji su realizovali Galerija Matice srpske u saradnji s Francuskim institutom u Srbiji. Podršku u realizaciji dale su „Fondacija Novi Sad 2021” i „OPENS 2019”. Projekat su finansijski podržali Grad Novi Sad, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Francuski institut u Srbiji i u Parizu.

 

Izvor: Dnevnik.rs