Socijalno – ekonomski savet protiv zakona o rodnoj ravnopravnosti

0
87
Foto: V. Lalić

Socijalno – ekonomski savet nije danas prihvatio Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti zbog toga jer ima dosta manjkavosti, a i socijalni partneri nisu bili konsultovani pre njegovog donošenja.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da Nacrt zakona nije prihvatljiv za sindikate, Uniju poslovaca Srbije i Ministartvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zato je stav SES-a, kaže, da se predloženi Nacrt ne prihvati, te da bi ga trebalo pisati iznova.

Atancković kaže da ovaj nacrt predviđa dodatne troškove i ima otvorena pitanja kada je reč o njegovoj primeni.

Predsednik UGS Nezavisnot Zoran Stojiljković je rekao da je SES doneo odluku da se nacrt vrati u raspravu, uz uvažavanje dobrih stvari koje sadrži. Stojiljković je naveo da je problem u tome što taj nacrt zakona ima rešenja koja je teško implementirati u praksi, a predviđa sasvim konkretne obaveze.

Kaže, takođe, da nisu svi socijalni akteri bili uključeni u njegovu izradu i da su sindikati morali da učestvuju u tome pošto se najviše tiče radnih prava i socijalne zaštite.

Zoran Stojiljković
Foto: Medija centar Beograd

To nije načelna deklaracija koja govori o našim opredeljenjima već uvodi konrektne obaveze koje treba realizovati. Na primer, dosta se tvrdo i lineralno uvodi da morate imati 40 odsto zaposlenih žena u svim dealtnostima, što je u praksi neostvarivo – naveo je Stojiljković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da SSSS nije protiv zakona o rodnoj ravnopravnosti, već protiv tog nacrta i načina njegovog donošenja.

Nacrt je bio donet, a da niko u njegovoj izradi nije učestvovao, niko nije razgovarao i nije bilo javne rasprave, što je neprihvatljivo – rekao je Orbović.

Mišljenja je da se taj zakon, pored generalno dobrog pristupa, „meša u neke stvari koje nemaju nikakve veze sa rodnom ravnopravnošću“.

Na primer, kada su pitanju sindikati moramo dostaviti ministarstvu koji su članovi naših organa na svim mogućim pozicijama, od osnovne organizacije u firmi do samog vrha, što je prosto neprihvatljivo – rekao je i dodao da to nije u nadležnosti nijednog ministarstva ili zakona već da se to mora regulisati u okviru samih organizacija.

Naglasio je i da su kaznene mere koje predviđa nacrt dosta drastične i da ih je nemoguće prihvatiti.

Zoran Đorđević
Foto: V. Živojinović

Taj zakon je vrlo loše urađen i nesistematičan i zato nije mogao biti prihvaćen ni u kom slučaju – dodao je Orbović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je juče da je važno da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude funkcionalan i u interesu svih građana, te dodao da su primedbe na Nacrt imali i sindikati i Unija poslodavaca.

Ne bih licitirao sa datumima, važnije nam je da zakon bude funkcionalan, u interesu svih građana, a vreme… S obzirom da smo čekali ovoliko, dani nisu važni u ovom trenutku – rekao je Đorđević.

TANJUG