Nova 157. sezona u SNP-u balet i dve dramske premijere

0
160
foto: RTV

Nova, 157. sezona Srpskog narodnog pozorišta, biće otvorena obnovom čuvenog belog baleta “Žizela” Adolfa Adama, u subotu 23. septembra na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova.

Ovaj balet je rađen po libretu Teofila Gotjea i Vernoja de Sen Žorža i vodi nas kroz romantičarsku priču o ljubavi između Žizele i grofa Alberta. U glavnim ulogama nastupiće Ana Đurić (Žizela) i Andrej Kolčeriju (grof Albert), u pratnji solista i članova ansambla Baleta SNP-a.

Režiju i koreografiju Milice Jovanović obnovila je Oksana Storožuk, a dirigent je Mikica Jevtić.

Balet “Žizela” se još može pogledati 28. septembra, a u ovom prvom mesecu nove sezone SNP -a na repertoaru su još i opera “Kavalerija rustikana”, scenska kantata “Karmina burana” i dramske predstave “Na Drini ćuprija” i “Gospođa ministarka”.

U oktobru su planirane dve dramske premijere.

Predstava “Fortinbras se napio” nedavno preminulog pisca poljskog porekla Januša Glovackog, u režiji Nikole Zavišića, trebalo bi da bude premijerno izvedena početkom oktobra, a okuplja glumačku ekipu u kojoj su: Marko Savić, Nenad Pećinar, Igor Pavlović, Dušan Jakišić, Milan Kovačević i Alisa Lacko. Druga nova dramska predstava “Anikina vremena” radi se po motivima istoimene pripovetke Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Ane Đorđević, a publika će moći da je prvi put pogleda krajem oktobra.

U ovoj predstavi igraju: Milica Trifunović (Anika), Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Matejić, Milovan Filipović, Jovana Mišković i Milica Grujičić.

U toku su i pripreme za mjuzikl “Vojvođanska rapsodija”, rađenom po motivima drame “Selo Sakule, a u Banatu” autora Zorana Petrovića.

Reditelj je Vladimir Lazić, koji je uradio i dramaturšku adaptaciju sa Željkom Mijanovićem, a kompozitor je Gabor Lenđel.

U predstavi učestvuju i glumci, kao i baletski igrači, operski pevači i članovi Orkestra SNP-a.

Premijera je planirana za početak novembra.

Naš najstariji teatar najavljuje i gostovanje u Bratislavi, sa predstavom “Dan kada smo se sreli” Božidara Kneževića, u režiji Predraga Štrpca, koja će biti izvedena 27. i 28. oktobra u Slovačkom pozorištu za igru.

Uzvratno gostovanje Slovačkog pozorišta za igru uslediće 14. oktobra, kada će u SNP -u izvesti “Karmen”.

Razmena ovih predstava je rezultat dogovora o uzajamnim gostovanjima između SNP-a i Slovačkog pozorišta za igru.

Najavljeno je i učešće scenske kantate “Karmina burana” na 15. Međunarodnom festivalu „Elena Todorini“ u Krajovi (Rumunija) 9. novembra.

Ovaj festival je posvećen čuvenoj rumunskoj mecosopranistkinji 19. veka Eleni Todorini, koja je rođena u Krajovi, i, kako ističu u SNP -u, predstavlja izuzetno važan kulturni događaj.

Izvor: Dnevnik.rs / N. Pejčić