Putin i Si Đinping se slažu da je nužan „odgovarajući dogovor“ oko nuklearnih proba S. Koreje

0
116

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping su se složili da je nužan „odgovarajući dogovor“ usled nedavne nuklearne probe koju je sprovela Severna Koreja, izveštava kineski Sinhua.

“ Dvojica lidera su se složili da je nužno držati se cilja denuklearizacije na Korejskom poluostrvu i stoga održavati blisku komunikaciju i koordinaciju koja će se baviti novom situacijom, “ kaže se u izveštaju.

Predsednici su se sastali u jugoistočnom kineskom gradu Ksiamen, u kom se održava deveti BRIKS (BRICS) samit, od 3. do 5. septembra.

Ranije u toku dana, rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je test Severne Koreje, dodajući da je u ovakvoj situaciji neophodno zadržati pribranost i da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje mogu dovesti do dalje eskalacije tenzija .

Test je još jedan primer otvorenog nepoštovanja rezolucija Saveta bezbednosti UN i međunarodnog prava od strane Pjongjanga, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Mi ne možemo ništa drugo nego da žalimo što rukovodstvo Severne Koreje svojim akcijama stvara ozbiljne pretnje miru i bezbednosti na Korejskom poluostrvu ali i celom regionu, koje su usmerene na podrivanje dogovora o globalnom neširenju naoružanja. Nastavak ove linije je prepun teških posledice za samu Severnu Koreju.

U nedelju, severnokorejski državni mediji su javili da je Pjongjang uspešno testirao hidrogensku bombu koja može da se montira na interkontinentalne balističke rakete. Pjongjang tvrdi, na osnovu rezultata testa, da su razvili novu, napredniju hidrogensku nuklearnu bombu, koja je dovoljno malih dimenzija te da se može montirati u na balističke rakete.

Kako je javila državna televizija test bomba je bila „savršena uspeh“, a sve u cilju zaokruženja procesa stvaranja severnokorejanskog nuklearnog arsenala.