Lavrov: Snage kosovskih Albanaca ne treba da budu na severu Kosova

0
293

Napetost na Balkanu se drastično povećava, i nadam se da svi shvataju ne sme da se dozvoli izbijanje oružanog sukoba, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Na godišnjoj pres-konferenciji govorio je i o tome šta očekivati od Donalda Trampa, hoće li Amerikanci doći u Astanu na pregovore o Siriji, ali i o pritiscima na ruske diplomate.

Ruski ministar komentarisao je situaciju na Balkanu i izjavio da EU treba da smire situaciju između Beograda i Prištine.

Govoreći o situaciji na Balkanu, Lavrov je rekao da je „trebalo da Evropska unija smiri situaciju i utiče na realizaciju sporazuma koji su postignuti između Beograda i Prištine“. „Međutim, istorija nas uči da istorija ne uči ničemu. Nadam se da ovaj put svi razumeju potrebu da se izbegne vojni sukob“, istakao je Lavrov. „Kao što sam rekao na početku, zaoštravanje se stvara politikom onih koji svim balkanskim narodima nameću tzv. evropske vrednosti u novom, savremenom, posthrišćanskom pakovanju“, istakao je Lavrov. „Što se tiče voza Beograd—Priština, odmah nakon tih događaja pozvao me je Ivica Dačić i analizirali smo šta se zapravo desilo. Mogu da kažem samo jedno — EU mora da smiri ovu situaciju i postupi tako da se ispunjavaju sporazumi između Beograda i Prištine koji su postignuti uz posredstvo Brisela, a oni govore o tome da se sloboda kretanja ljudi ne ograničava, i da na severu Kosova, gde žive Srbi, ne treba da bude albanskih pripadnika policije. Mislim da je bar nekoliko od tih dogovora u ovom slučaju bilo narušeno“, zaključio je ruski ministar.

rs.sputniknews.com