Da li je Beograd pred ultimatumom EU?

0
241

Dan pošto je direktor Kancelarije za Kosovo upozorio da je Srbija pred ultimatumom da se odrekne imovine Telekoma na Kosovu, nastavljena je polemika na relaciji Brisel – Beograd.

Portparolka Evropske komsije poručuje da ultimatuma nema i da se Unija oslanja na već postignuti dogovor o telekomunikacijama. Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je takvom izjavom oduševljen.

bg-srb-eu-pkg-020916-19-djn-20160902-165633385-mxf-still004Da li Beograd pred ultimatumom – da se odrekne imovine na Kosovu ili nema napretka u evropskim integracijama?

„Dijalog u kojem posreduje Evropska unija nema veze s ultimatumima, nego sa primenom sporazuma koji su dogovoreni. U ovom slučaju reč o tome da su se Kosovo i Srbija dogovorili o uslovima pod kojima je Kosovo dobilo pozivni broj, a srpska kompanija je na Kosovu dobila potpunu dozvolu i privremenu jurisdikciju za postojeću mobilnu mrežu. Ključno je da sporazum bude primenjen i sada radimo na tome“, rekla je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Ja sam oduševljen izjavom Maje Kocijančič, kaže Marko Đurić. „I postavljam joj pitanje a kako se to zove kada imate neki obavezu koja vam je nametnuta da je sprovedete imate rok da tu obavezu sprovedete i imate sankcije ako je ne sprovedete kako se to zove ako nije ultimatum“, dodao je Đurić.

Premijer manje oštar. Nada se dodatnim razgovorima jer, kaže, o telekomunikacijama nije baš sve dogovoreno. Sporna je upotreba baznih stanica i imovine Telekoma.

„Ako je to nesto što će da bude uzeto kao presedan i da bude korišćeno kako precedent pa da i su svim drugim slučajevima imovina automatski pripada njima, onda odmah možemo da kažemo „doviđenja Trepča“, valač, Gazivode i doviđenja za sve drugo što je za naš narod izuzetno značajno“, rekao je Vučić.

Zato je Srbija insistirala da se o imovini razgovara. U Briselu to nikada nije bila posebna tema. Predsednik skupštinslog odbora za KIM veruje da Priština to koristi da sprovede svoju strategiju.

„Da pokažu kako je od trenutka proglašenja nezavisnosti sve što je bilo u vlasništvu države Srbije odjednom u vlasništvu samoproglašene države Kosovo. Naravno to nigde na svetu ne može, neće moći ni ovde“, kaže Milorad Drecun.

U Forumu za etnicke odnose objašnjavaju da se Priština zapravo poziva na pravo sukcesije i potražuje imovinu koju je gradio Fond za razvoj u doba stare Jugoslavije. Veruju da bez rešenja problema imovine nema napretka u primeni sporazuma.

„To je ono što koči čitav proces. Mislim da je čitav dijalog zapeo u ćorsokak. Potrebna mu je jedna vrsta reorgranizacije političke“, navodi Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Ulozi nisu mali. Vrednost Telekomove imovine na Kosovu je oko 11 miliona evra. Imovina svih srpskih preduzeća koju Priština vodi kao svoju, procenjena je na oko 200 milijardi evra.ž