RADE ŠERBEDŽIJA izjavom najstrašnije uvredio SRBE!

0
745

Slavni glumac Rade Šerbedžija, verovali ili ne, sramotno je i bez jednog jedinog konkretnog dokaza izjednačio aktuelno divljanje ustaškog režima u Hrvatskoj i političku situaciju u Srbiji!

Šerbedžija, srpski glumac koji živi i radi u Americi i Hrvatskoj, u intervjuu za list „Danas“ juče je rekao da je zgrožen rehabilitacijom ustaškog kardinala Alojzija Stepinca i podizanjem spomenika Miru Barešiću, ali je odmah potom, ničim izazvan, dodao da „ni u Srbiji nije ništa drugačije“?!

Šerbedžija nije naveo nijedan primer za svoje tvrdnje kojima je zapravo izjednačio ustaške koljače i njihove žrtve (!), već je samo rekao da zna da je u Srbiji isto kao u Hrvatskoj?!

Opaki kič

Na pitanje novinara koje je glasilo: U Hrvatskoj žele da Stepinca proglase svecem, a nedavno je Miru Barešiću podignut spomenik…, Rade Šerbedžija je doslovce ovako odgovorio:

– Zgrožen sam time. Ne mogu vjerovati da je tako nešto moguće i čekam da, a to će se sigurno dogoditi, progresivna javnost u Hrvatskoj zaustavi to i kaže „ne više“. To isto mislim i o Srbiji. Znam da ni tamo nije drugačije. To su užasne stvari. Ali vjerujem u svijest naroda i u progresivnu snagu naroda. I siguran sam da će se sve to ponovo staviti na svoje mjesto…

Slavni glumac je, kao što vidite, u svojoj izjavi potpuno izjednačio otvorenu rehabilitaciju ustaških zločinaca i relativizaciju genocida nad Srbima sa političkom situacijom u Srbiji, za koju je, bez ikakvih konkretnih dokaza ili primera, rekao da je ista kao u Hrvatskoj?!

Šerbedžijina izjava zvuči još strašnije kada se zna da je on Srbin iz Hrvatske koji je početkom devedesetih morao da pobegne iz Zagreba pred izmišljenim optužbama da je „srbočetnik“. Takođe, članovi njegove porodice su stradali od ustaša i u Drugom svetskom ratu i tokom rata devedesetih, i to samo zato što su bili Srbi i pravoslavci!

Rade Šerbedžija juče nije odgovarao na brojne pozive i poruke novinara i urednika Informera. Njegova skandalozna izjava naišla je na nerazumevanje i osudu dela srpske glumačke i medijske javnosti.

Reditelj Radoš Bajić naglašava da je Šerbedžija veliki umetnik i njegov veliki prijatelj. On je ubeđen da Rade nema dobre informacije o situaciji u Srbiji.

– Nisam siguran u kredibilitet onih koji ga informišu o tome kako je danas u Srbiji. Očigledno mora da u nametnutom reciprocitetu pominje Srbiju kada sa razlogom ima potrebu da ukaže na opasne pojave revizije fašizma u Hrvatskoj i na širem prostoru eks-Jugoslavije. Svuda sem u Srbiji. Ako je Šerbedžija mislio na pojavu nacionalšovinizma u Hrvatskoj, nikakva paralela se po tom pitanju sa Srbijom ne može napraviti. Naprotiv, Srbija je otvorena i dobronamerna. Do naivnosti i do sopstvene štete – poručuje Bajić.

Glavni urednik „Pečata“ Milorad Vučelić ističe da je Šerbedžija odavno potonuo u kič.

– Problem je u tome što je ovog puta to opaki kič. Šerbedžija je pribegao staroj tezi u kojoj se za svaki ustaški problem u Hrvatskoj traži pandan u Srbiji. Samo što pandana nema! Ustaški zločin je u rangu Aušvica i nemerljiv je! Njegova izjava je relativizacija ustašluka u Hrvatskoj – upozorava Vučelić.

Nije mu lako

Čuveni režiser Ljubiša Ristić, na drugoj strani, upozorava da Šerbedžiji danas nije lako u Hrvatskoj.

– Zato ne treba to poređenje uzimati za ozbiljno. On odlično zna kako i koliko je drugačije ovde i tamo… Ne znam šta je uopšte toliko važno šta ćemo on ili ja o svemu tome reći. Ipak smo mi samo neki umetnici. Ima pametnijih koji više znaju i više treba da govore… – zaključuje Ristić.

Šerbedžija: Hrvat sam koliko i Tesla i Andrić

Šerbedžija je, podsetimo, 2001. godine u hrvatskom „Globusu“ izjavio da je „Srbin koji je i Hrvat“. Upitan može li biti pripadnik više nacionalnih kultura, Šerbedžija je odgovorio:

– Kako da ne. Pa imate bezbroj primera. Veliki Zvonimir Rogoz bio je češki, slovenski i hrvatski glumac. Pa Ivo Andrić. Pa Tesla…

izvor: Informer