SANU: Srbiji preti kriza resursa visokoobrazovanih ljudi

0
364

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić upozorio je da Srbiji preti ozbiljna kriza resursa visokoobrazovanih ljudi i da postoji ekspanzija visokoškolskog obrazovanja niskog kvaliteta.

Ukoliko polovina živorođene dece upiše fakultet, a 60 odsto od tog broja završi studije, to je 15.000 do 20.000 diplomiranih studenata, što nije dovoljno da zadovolji potrebe za razvojem srpske ekonomije, rekao je Kostić televiziji N1. On je dodao da struktura diplomaca ne odgovara tehnološkom vremenu u kojem živimo, jer samo 15 odsto studenata ima diplomu iz tehnološko-proizvodnih oblasti, a tek tri odsto iz oblasti poljoprivrede i veterine.

Kostić je rekao da je broj visokoobrazovanih osoba koje su napustile zemlju porastao 11 puta za poslednjih deset godina, a da je stepen povratništva relativno nizak. Mladi često odlaze, dodao je akademik i zbog toga što im nije dato objašnjenje koje mogućnosti imaju u svojoj zemlji.

U Srbiji smo napravili atmosferu da je život samo negde drugde„, kaže Kostić i navodi da ni u inostranstvu ne dobiju svi posao kakav su sanjali.

Srbija je, prema njegovim rečima, ušla u jednu vrstu uživanja u talogu u kojem smo se igrom okolnosti našli, a „estetika beznađa“ se neguje kroz medije i razgovore ozbiljnih ljudi.

S druge strane, smatra Kostić, ni država, ni javnost, ni mediji, pa ni sam Beogradski univerzitet, ne ističu činjenicu da se ta visokoškolska ustanova nalazi na Šangajskoj listi, odnosno da se studentima u dovoljnoj meri ne govori da upisuju jednu od 300 najboljih škola na svetu.

Beta