Kako odjaviti taksu za javni medijski servis?

0
748

Velike gužve stvorile su se tokom dana u holu zgrade Radija Novog Sada, zbog plaćanja takse od 150 dinara.

Na svakom računu za struju uračunata je i taksa, odnosno građani treba da je plate za svako brojilo koje poseduju. Tako su takse stigle i za šupe ili garaže, u kojima ne postoje televizijski prijemnici.
Jedna od građanki koja se obratila redakciji 021.rs povodom ovog problema, žali se da je za odjavljivanje takse potrebno dobiti potvrdu iz opštine o nekorišćenju televizora, zbog čega se, takođe, mora platiti taksa opštini. 
Drugi sugrađanin je, da bi uspeo da odjavi taksu javnog medijskog servisa, morao nekoliko puta da posećuje opštinu, Elektroprivredu Srbije i Radio Novi Sad jer, kako kaže, ni sami radnici nisu bili sigurni kome treba da se obrati.
Ko ne plaća taksu?
Od plaćanja takse oslobađa se vlasnik električnog brojila koji živi sam ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu ukoliko je osoba sa invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja. Na to ima pravo i osoba sa invaliditetom sa manje od 100 procenata telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć.
Takođe, taksu ne plaćaju osobe koje su trajno izgubile sluh ili vid, korisnici prava na socijalnu pomoć i penzioneri sa minimalnom penzijom.
Građani koji su korisnici više brojila u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru koji se ne koristi.
Kome se podnosi zahtev?
Odjavljivanje takse sa određenog brojila moguće je od početka godine, ali su građani počeli da negoduju sa dolaskom prvih računa za struju, na kojima se nalazi taksa za javni medijski servis. Računi su, inače, kasnili zbog dodavanja te stavke.
Zahtev za oslobađanje od plaćanja takse podnosi se Radio-televiziji Vojvodine. Žalbe i zahteve građani mogu da podnesu u zgradi Radija Novog Sada, koja se nalazi u Ignjata Pavlasa 3.
EPS: Nismo nadležni za RTV taksu
Elektroprivreda Srbije danas je saopštila da nije nadležna za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis i da za ostvarivanje tog prava građani treba da se obrate isključivo Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Vojvodine.
Spisak onih koji je plaćaju EPS svakog meseca dobija od RTS-a i RTV-a i ne utiče na to ko može biti oslobođen od plaćanja TV takse, saopšteno je iz Elektroprivrede Srbije. „Posebno napominjemo da prethodna oslobađanja za TV pretplatu ne važe, kao i da građani na šalterima distribucija ne mogu da podnesu zahtev za oslobađanje“, navodi se u saopštenju.
Autor: Zoran Strika
021