PSI RATA „Koliko platiš, toliko UBIJAM“

0
398

Jedna je stvar boriti se za svoju zemlju, a druga povlačiti obarač za nečiju korporaciju. Britanski „Gardijan“ navodi da novi izveštaj o plaćenicima u svetu otkriva kako su privatne vojske promenile načine ratovanja i kako je ratovanje promenilo njih.

Kada ste vojnik i pucate u isto vreme kada i nekoliko drugih vojnika pored vas, ne znate da li je vaš metak bio taj koji je nekoga ubio.

– Ja radije ne želim da znam – kaže Stiven Frajdej, koji je proveo 12 godina u britanskoj vojsci pre nego što je 2008. postao plaćenik angažovan u Iraku i Avganistanu.

Prvi put kada je upucao nekoga, a bio svestan toga, bilo je kada je postao plaćenik.

– Vatreni obračuni bili su mnogo bliskiji, mnogo ličniji – navodi on.

Bilo je i mnogo opasnije. Kao vojnik, jednom prilikom je u Bagdadu bio sedam sati pod neprijateljskom vatrom, a kao plaćeniku mu je, kaže, bilo još teže.

– Kada si u vojsci, vojska stoji iza tebe. Kada si plaćenik, ne možeš da pozoveš pomoć – objašenjava Frajdej i navodi da je njegova plaćenička jedinica 2009. u periodu od oko tri meseca bukvalno gubila ljude svakog drugog-trećeg dana.

Novinar „Gardijana“ sreo se sa Frajdejom u njegovoj maloj radnji, koju je otvorio kada je napustio plaćenički posao 2014.

Američki plaćenici se ponašali šokantno

Foto: Profimedia

Iako je građen kao tenk, prekriven tetovažama i grubog glasa, deluje neočekivano blago prema novinaru. Kaže da postoje značajne razlike između njega i stereotipa o plaćeniku. Navodi da se trudio da se integriše u lokalnu zajednicu i da je ostao u kontaktu s iračkim i avganistanskim „kolegama“ sa kojima je ratovao.

Tvrdi da su se američki plaćenici ponašali posebno šokantno i da on nije poput njih. Ipak, priznaje da mu to i dalje ne daje za pravo da „morališe“, pošto je sve radio za novac i korporaciju koja ga je plaćala.

Humanitarna organizacija „Vor on vont“ protekle nedelje je objavila izveštaj u kojem ističe da britanske firme dominiraju u ogromnoj industriji privatnih vojski i obezbeđenja, čija je vrednost procenjena između 100 i 400milijardi dolara na godišnjem nivou. OVaj sektor je napredovao nakon invazije na Irak, a mnoge današnje velike kompanije vode bivši vojni zapovednici.

Psi rata ratuju od Nigerije do Jemena

Britanska vlast javno saopštila da ne želi da se meša u rad plaćeničkih kompanija

Foto: Profimedia Britanska vlast javno saopštila da ne želi da se meša u rad plaćeničkih kompanija

Jezik kojim se služe ove firme je krajnje korporativan, a po potrebi menjaju i ime. Tako je „Blekvoter“, privatna američka vojna korporacija čiji su pripadnici u septembru 2007. ubili 17 i ranili 20 iračkih civila, dva puta je menjala ime.

Iako je britanska vlast javno saopštila da ne želi da se meša u rad plaćeničkih kompanija, švajcarska je zabranila bilo kojoj firmi iz ovog sektora sa sedištem u Švajcarskoj da učestvuje u sukobima.

Džon Hilari, izvršni direktor „Vor on vonta“, kaže da se sada u Jemenu nalazi na stotine kolumbijskih plaćenika koji se bore na strani saudijske vojske, dok južnoafrički „psi rata“ iz ere aparhejda trenutno ratuju protiv Boko Harama u Nigeriji.

Blic