U subotičkom Domu zdravlja radi samo jedan lekar opšte prakse

0
357

U ambulanti subotičkog Doma zdravlja u Paliću radi samo jedan lekar opšte prakse koji, osim punoletnih pacijenata, leči i decu.

Na preglede i lečenje u Palić, jedno od najstarijih i najvećih naselja sa oko 7.000 stanovnika, u najveću prigradsku ambulantu po broju zdravstvenih kartona, dolaze i meštani Šupljaka, Bačkih Vinograda, Hajdukova i Radanovca, a prema rečima Marte Dobo, predsednice MZ „Palić“, objekat je neadekvatan i neprilagođen potrebama meštana Palića.

– Ambulanta ima čak 11.000 kartona i trebalo bi da imamo barem pet lekara za odrasle osobe i još dva pedijatra. U ovu ambulantu dolaze građani iz ostalih okolnih naselja i objekat, za koji ne znamo da li je obuhvaćen restitucijom, nije predviđen za toliko ljudi – kaže Dobo.

Probleme zbog manjka lekara imaju i stanovnici drugih prigradskih naselja, a meštani Donjeg i Gornjeg Tavankuta, Ljutova, Čikerije, Male Baje, Kaponje i dela Male Bosne, koji svi pripadaju MZ „Tavankut“, na preglede kod stomatologa, ginekologa i pedijatra moraju da putuju 20 i više kilometara do Subotice. U pojedinim naseljima, zbog manjka lekara i u vreme godišnjih odmora, radno vreme ambulanti se stalno menja, izostaju smene, a ponekad ambulanta uopšte ne radi i po nedelju dana.

– U subotičkom domu zdravlja radi 130 lekara, a kadrovskim planom je predviđeno 144, zbog čega je rad zaposlenih otežan i neophodna je stalna preraspodela smena. U 2016. godini zaposlenih će biti još manje zbog odlazaka u penziju i ako Ministarstvo zdravlja ne dozvoli nova zaposlenja rad pojedinih ambulanti biće sveden na minimum – kažu u ovom domu zdravlja.

Alo