Žarko Paspalj spasio iz đubreta arhivu Studija B

0
720

Nekada jedan od najboljih košarkaša Evrope, danas potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, legendarni „Palja“ danas je ponosni vlasnik preko 1.500 ploča koje je odbacio novi Studio B, nedavno privatizovan, piše „Vice“.

Paspalj je za „Vice“ ispričao da se sve desilo pre oko mesec dana. Kako kaže, njegov dobar drug, radio amater, koji inače živi na Novom Zelandu došao je u Beograd. Radio amateri imaju neki prostor pored magacina koji već godinama koristi Studio B i tako je video kako novajlije sa Studija B bacaju ploče u đubre.

– Pozvao me i rekao: „Ej Paljo, ovde u Vinči se nešto dešava sa arhivom Studija B. Oni su nešto privatizovani, i svuda su njihove ploče, beta kasete, svašta je izbačeno iz jednog njihovog magacina. Došli neki ljudi, krenuli da tovare, kažu nose na đubrište, ja uzeo na brzinu jedan paket sa možda 200 ploča…- priča Paspalj za Vice.

Kako kaže, nije mogao da dozvoli da sva ta bogata arhiva završi na đubrištu, pa je saznao da su ploče odnete na deponiju u Višnjici.

– Uspeo sam da ubacim oko 1.500 ploča u auto i prebacim ih kod sebe u garažu. Nisam stigao još ni da pregledam čega sve ima, ali vidim da ima puno klasične muzike koja je odlično očuvana. Naravno, ima puno i domaće i strane pop i rok muzike i to je odlično – kaže Paspalj.

Na pitanje šta bi poručio novim vlasnicima Studija B, koji su ukinuli brojne kultne emisije ovog beogradskog radija, Paspalj kaže:

– Pitao bi ih samo kako je moguće da se nije našao neki prostor gde bi se ovo sačuvalo? Okej, ja sam siguran da je najbolji deo muzike Studija B sačuvan kod nekog. Meni je ovo neshvatljivo, jer ja ne bacam stvari, posebno ne stvari koje su zapravo arhivska građa. Meni je milo što su bar ove ploče završile kod mene, jer će ovde nastaviti neki život – kaže Paspalj
Alo